Vendula Chalánková - tisková zpráva - To víš, oni tam nalítajó


Tisková zpráva – Galerie Na shledanou, hřbitov Malsička, Volyně

Vendula Chalánková
To víš, oni tam nalítajó

 vernisáž 1. 7. od 15 hod, výstava potrvá do 15. 9. 2017
 kurátor výstavy Jan Freiberg


Malířka a ilustrátorka Vendula Chalánková (1981)  velmi ráda poslouchá rozhovory v MHD. Když maluje, tak třeba solární panely, břízy nebo elektrospotřebiče. V Čechách i na Moravě platí za nejvtipnější umělkyni. Svůj humor projevuje v malbách nebo v komiksech, kde jako libreto používá odposlechnuté hovory nebo převzaté texty. Na náš svět vezdejší reaguje výtvarnou zkratkou naivismu a hyperrealismu a dětským pohledem odhaluje blamáž, které říkáme realita. Přestože je věřící, snaží se především o co nejcivilnější projev, neboť věří, ze duchovní věci jsou intimní.  

V Galerii Na shledanou se jako většina rezidentů musí autorka vyrovnat se hřbitovem a bývalou smuteční síní, ve které galerie sídlí. Navíc je tu ještě prostorná instalace Jiřího Příhody, která je součástí interiéru galerie do poloviny roku 2018.  

Vendula Chalánková ve své práci obvykle těží z důkladné doslovnosti, která mnohdy dospěje až hořkému vtipu, přesto si ale udrží rovinu něhy a blízkosti.  Před dominantní vestavbou Jiřího Příhody svoje díla schovala a připevnila je na snížený strop u vstupu do galerie. Namalovala na plátna věrné kopie zářivek, které jak říká „mohou odkazovat k chybějícímu osvětlení, kde by zářivka byla v obřadní síni nejspíš použita“. Ironický podtext je tu zjevný, zvlášť když autorka ví, že stávající galerie je od nepaměti bez elektřiny.  Dále vysvětluje: „Zároveň je tu paralela letu ke světlu, které ovšem pro hmyz přináší smrt. Takový symbol touhy po něčem, co v dosažení hubí.“

Malba zářivky pro autorku představuje i dialog s dějinami českého moderního umění, konkrétně se slavným malířem Václavem Boštíkem. Silně věřící umělec maloval obrazy světla a vesmíru. Oproti němu je současná umělecká generace ve vztahu k nadpřirozenému vyhýbavá a světlo u ní většinou nenabývá metafyzických rovin. Vzpomeňme například instalace současného českého sochaře Kryštofa Kintery, pro něhož je světlo ‚jen‘ produktem elektřiny a žádné tajemství ani mystérium od něj neočekává.

„Myslím konkrétně na světelnou malbu Václava Boštíka, který usiloval o spirituální vhled do podstaty našeho světa. Jemnými body na světelném pozadí se vztahuji k jeho malbám mlhovin a vesmíru“,  dodává autorka.

V Galerii Na shledanou tak budou poprvé vystaveny malby na plátně. Dosud všichni malíři malovali přímo na zdi, které byly po skončení výstavy zabíleny. Vendula Chalánková chystá ale do galerie další novinku. Na podstavci, zakresleném  v plánech jako katafalk, položila na devadesát mrtvolek. Přiblížila se tak po rezidentovi Janu Turnerovi, který na katafalk umístil sochu robota, k původně plánované funkci.  

Tentokrát na katafalku  leží mrtvý hmyz – čmeláci, mouchy nebo motýli, které Vendula našla v galerii a okolí.  „Odkazuji tak na svůj obraz Zářivka s mrtvým hmyzem, tak i například na Damiena Hirsta. Při své návštěvě galerie jsem si všimla na zemi totiž mrtvého čmeláka“, dodává autorka.




V Galerii Na shledanou navazují výstavy doslova jedna na druhou. Práce Venduly Chalánkové sousedí s výstavou Jiřího Příhody, která navázala na vestavbu od Norberta Schmidta. Příhodova instalace potrvá do konce května 2018, poté bude k dispozici dalšímu rezidentovi Galerie Na shledanou jako místo pro nástropní malbu. 

Na vnějších zdech Galerie Na shledanou si můžete prohlédnout vybrané malby z Tryzny za vakovlka. Zahradnická intervence Rostliny a jejich moci Jakuba Frydrýška na jižní terase galerie čeká na rekonstrukci. Na sklech galerie uvidíte siluety dravců od Jana Pražana, které galerie prodává jako ekologický design. Galerie Na shledanou vyvinula vlastní virtuální realitu, prozatím ji prezentuje na speciálních akcích, naposledy v Berlíně na Czech innovation festivalu, od července 2017 bude pravidelně zpřístupňována veřejnosti v pražské kanceláři Galerie Na shledanou. 


Galerie Na shledanou se nachází na hřbitově Malsička ve Volyni. Jejím posláním je prezentovat současné výtvarné umění v kontextu smrti  tak, aby umění i smrt mohli být ve společnosti znovu vnímány například jako prostředí transformace.

 hřbitov Malsička, Volyně
Galerie je přístupná v otevíracích hodinách Městského muzea ve Volyni nebo místního infocentra.

Kontakt pro média a zájemce
Jan Freiberg, kurátor Galerie Na shledanou, hřbitov Malsička, Volyně    
00420777117463,  freiberg.freiberg@gmail.com